Munkaadóknak

Navigáció

Milyen esetekben és mire használhatom a munkaerő-kölcsönzést?

A Humánia HRS Group Zrt. működése során azt tapasztaltuk, hogy az egyes gazdasági társaságoknál elvégzendő munkára nem minden esetben megtérülő saját állományú munkavállalókat foglalkoztatni, viszont a munkajogi jogszabályoknak való megfelelés és a szükséges minőségű és mennyiségű termelékenység biztosítása érdekében a legtöbben erre kényszerülnek.

A következőkben tehát néhány olyan esetet sorolunk fel, amikor Ön gondol cége munkavállalói körének bővítésére, de különböző okok miatt körülményes, hosszadalmas, felesleges és - nem utolsó sorban - jelentős többletköltségekkel jár új személyek bevonása. Ezen indokok a következők lehetnek:

 • A kívánalmaknak megfelelő dolgozó, szakember akadna a "piacon", de az adott feladat megoldása időlegesen, alkalomszerűen jelentkezik, így folyamatos állományba tartása felesleges költségeket jelent a vállalkozása számára.
 • A munkaerő-fejlesztés technikai megvalósítása, a hirdetés, a referenciák ellenőrzése, a felvételi elbeszélgetés, a kiválasztás folyamata, a fluktuáció kezelése hosszú időt és túlzottan sok energiát emésztene fel egyéb, hasznos tevékenységek rovására.
 • A munkaügyi jogszabályok által előírt szabadságolások, és betegszabadságok időtartama alatt nincs lehetősége a kieső munkaerőt belső forrásból pótolni.
 • Időszakos projektek kivitelezése esetén. Konkrétabban:
  • ha szezonális termékek készítésével vagy értékesítésével foglalkozik, és nincs szüksége állandó munkatársakra,
  • ha a szokásos mértéket meghaladó mennyiségű áruja érkezik, és nincs akivel az anyagmozgatást megoldhatná,
  • ha dolgozói a szokásosnál többen vagy hosszabb időre kívánnak szabadságra menni (pl. nyári időszak),
  • ha költözik, felújít, területet rendez, takarít, vagy csak szebbé kívánja tenni környezetét,
  • ha új rendszert vezet be nyilvántartásaiban, vagy átalakítja azt, és az adatok bevitelére, feldolgozására nincs szabad munkaerő vagy szűkre szabott az infrastrukturális háttér,
  • ha kérdőíveit, leltári adatait nincs kivel vagy hol rögzíttetnie.

Az itt található grafikonon a szükséges munkaerőigény egy lehetséges esetét ábrázoltuk folyamatos, de időben egyenlőtlen eloszlású termelésnövekedés esetén. Kékkel jelöltük a minimális munkaerőigényt. Mind költség, mind szervezés oldalról a bordóval jelölt igény az, melynek lefedését célszerű a Humánia HRS Group Zrt. szolgáltatásainak igénybevételével megoldani.

Employe_grafikon_1

Üzenjen nekünk!

Üzenet elküldése előtt írja a kép melletti mezőbe a képen látható számokat.

A Humánia HRS Group Zrt. tanúsított minőségirányítási rendszer előírásai szerint működik